| Tytuł: | Badani w pierwszym trymestrze |
| Autor: | Monia_24 1.9.2011, 11:19 |
| Dziewczyny powiedzcie jakie badania przeprowadza się kobiecie w I trymestrze ja jestem w 12 tygodniu, a miałam tylko morfologię i mocz. Wydaję mi się, że to trochę okrojone badania. | |
| Tytuł: | Badani w pierwszym trymestrze |
| Autor: | Paula 5.10.2011, 17:53 |
| Masz odpowiednie bad. + USG Drugie badanie ultrasonograficzne wykonywane jest w 18-22 tygodniu ciąży a jego celem jest ocena rozwoju płodu, poszukiwanie ewentualnych wad, ocena ilości płynu owodniowego oraz ocena dojrzałości i lokacji łożyska. Element ten w czasie prowadzenia ciąży jest niezwykle ważny, gdyż oprócz podanych poniżej parametrów, które podlegają ocenie w tym właśnie okresie ciąży, najłatwiej jest zdiagnozować istniejące wady mięśnia sercowego. Cele: ? ponowna ocena ? ciąża pojedyncza / ciąża bliźniacza, ? kontrola objawów życia ? tony serca / ruchy, ? umiejscowienie i stopień dojrzałości łożyska, ? ocena ilości płynu owodniowego, ? wykrycie ewentualnych nieprawidłowości w budowie płodu, ? biometria płodu. Biometrię płodu, czyli ocenę jego masy i wieku ciążowego oblicza się w drugim trymestrze w oparciu o poniższe parametry: ? wymiar dwuciemieniowy główki (BPD) / obwód główki (HC), ? wymiar czołowo-potyliczny główki (FOD), ? wymiar poprzeczny brzuszka (ATD), ? wymiar strzałkowy brzuszka (ASD), ? obwód brzuszka (AC), ? długość kości udowej (FL), ? długość kości ramiennej (HL). W praktyce do wyliczenia masy płodu oraz oszacowania wieku ciążowego brane są pod uwagę: obwód główki oraz jej wymiar dwuciemieniowy, obwód brzuszka i długość kości udowej. Większość programów obliczających zainstalowanych w urządzeniach USG wykorzystuje tylko te cztery parametry celem oceny. | |

Ciąża a dieta
Najważniejsze jest, aby nie przesadzać z kaloriami i jeść wybrane rozsądnie produkty wysokowartościowe, bogate w witaminy, minerały, błonnik, np. pełnoziarnisty chleb, ryby, mięso, ryż, świeże warzywa i owoce.
Laktacja
Widok matki karmiącej znany jest od wieków. Niestety mało kto wie, skąd tak naprawdę bierze się mleko matki. Jest to nader skomplikowany proces i warto go zaprezentować zaczynając od strony fizjologicznej.
Poród naturalny
Niektóre kobiety preferują rodzić bez pomocy leków, opierając się raczej na technikach relaksacyjnych, czy metodach prawidłowego oddychania. Podczas naturalnego porodu, kobieta wspierana jest przez pielęgniarkę i lekarza, których zadaniem jest prowadzenie jej przez kolejne etapy rodzenia.