Ciąża tydzień po tygodniu

ciaza-tydzien-po-tygodniu_wiem_o_zdrowiu
  • Forum
  • Jestem pierwszy raz w ciąży i jeszcze nie wiem wszystkiego. Mam pytanie, kiedy powinno się wykonać pierwsze badanie usg?...(więcej)
  • Podobno dziecko wykonuje znaczne ruchy juz w 10 tygodniu, ale raczej nie sposob je poczuc. ja mialam miel chwile w 18 tygodniiu, jak poczulam nozke mojego malenstwa:)...(więcej)
  • Najwazniejsze zeby torba czekala na nas juz duzo wczesniej, bo moze okazac sie ze pozniej nie dasz rady nic spakowac. popros o pomoc partnera. na pewno zabierz wygodne, luzne pizamy, koszule nocna, ka...(więcej)
  • no nie wiem czy ciaza to znowu taki piekny stan :) ja czulam sie okropnie przez wiekszosc czasu ciazy. Mialam dosc juz na samym poczatku, ale teraz jestem szczesliwa z moich pociech. Badz cierpliwa, j...(więcej)
  • Miałam wielkie problemy z zajściem w ciąże, aż w końcu się udało. Bardzo się cieszyłam, ale okazało się, że ciąża jest zagrożona. Bardzo się boję, nic nie mogę robić, cały czas mu...(więcej)
  • Witam wszystkich! Kiedyś myślałam, że wystarczy, że witaminy są zawarte w pożywieniu. Ze strony witaminy.waw.pl dowiedziałam się, że w niektórych przypadkach zalecane są suplementy witamin...(więcej)
  • Masz odpowiednie bad. + USG Drugie badanie ultrasonograficzne wykonywane jest w 18-22 tygodniu ciąży a jego celem jest ocena rozwoju płodu, poszukiwanie ewentualnych wad, ocena ilości płynu owodn...(więcej)
  • Miałam takie znieczulenie, i polecam. Bol nie znika zupełnie, ale jest znośny. Poród to nie bułka z masłem.. Zycze Ci łatwiejszego niż mój + trwa...(więcej)
  • Jaka jest metoda liczenia ruchów dziecka, podobno pod koniec ciąży kobieta powinna obowiązkowo liczyć ruchy dziecka. Proszę o wskazówki jak to liczyć?...(więcej)

Forum -> Badani w pierwszym trymestrze

Tytuł:Badani w pierwszym trymestrze
Autor:Monia_24
1.9.2011, 11:19
Dziewczyny powiedzcie jakie badania przeprowadza się kobiecie w I trymestrze ja jestem w 12 tygodniu, a miałam tylko morfologię i mocz. Wydaję mi się, że to trochę okrojone badania.

Tytuł:Badani w pierwszym trymestrze
Autor:Paula
5.10.2011, 17:53
Masz odpowiednie bad. + USG Drugie badanie ultrasonograficzne wykonywane jest w 18-22 tygodniu ciąży a jego celem jest ocena rozwoju płodu, poszukiwanie ewentualnych wad, ocena ilości płynu owodniowego oraz ocena dojrzałości i lokacji łożyska. Element ten w czasie prowadzenia ciąży jest niezwykle ważny, gdyż oprócz podanych poniżej parametrów, które podlegają ocenie w tym właśnie okresie ciąży, najłatwiej jest zdiagnozować istniejące wady mięśnia sercowego. Cele: ? ponowna ocena ? ciąża pojedyncza / ciąża bliźniacza, ? kontrola objawów życia ? tony serca / ruchy, ? umiejscowienie i stopień dojrzałości łożyska, ? ocena ilości płynu owodniowego, ? wykrycie ewentualnych nieprawidłowości w budowie płodu, ? biometria płodu. Biometrię płodu, czyli ocenę jego masy i wieku ciążowego oblicza się w drugim trymestrze w oparciu o poniższe parametry: ? wymiar dwuciemieniowy główki (BPD) / obwód główki (HC), ? wymiar czołowo-potyliczny główki (FOD), ? wymiar poprzeczny brzuszka (ATD), ? wymiar strzałkowy brzuszka (ASD), ? obwód brzuszka (AC), ? długość kości udowej (FL), ? długość kości ramiennej (HL). W praktyce do wyliczenia masy płodu oraz oszacowania wieku ciążowego brane są pod uwagę: obwód główki oraz jej wymiar dwuciemieniowy, obwód brzuszka i długość kości udowej. Większość programów obliczających zainstalowanych w urządzeniach USG wykorzystuje tylko te cztery parametry celem oceny.

Odpowiedz:

Tytuł:
Autor:
Tekst:
Wpisz poprawną odpowiedz
aby wysłać wiadomość
Co jest kwadratowe: koło czy kwadrat?

ciaza-tydzien-po-tygodniu_ciekawostki

Ciekawostki

Ciąża a dieta
Najważniejsze jest, aby nie przesadzać z kaloriami i jeść wybrane rozsądnie produkty wysokowartościowe, bogate w witaminy, minerały, błonnik, np. pełnoziarnisty chleb, ryby, mięso, ryż, świeże warzywa i owoce.

Czy wiesz, że...

Laktacja
Widok matki karmiącej znany jest od wieków. Niestety mało kto wie, skąd tak naprawdę bierze się mleko matki. Jest to nader skomplikowany proces i warto go zaprezentować zaczynając od strony fizjologicznej.

Polecamy

Poród naturalny
Niektóre kobiety preferują rodzić bez pomocy leków, opierając się raczej na technikach relaksacyjnych, czy metodach prawidłowego oddychania. Podczas naturalnego porodu, kobieta wspierana jest przez pielęgniarkę i lekarza, których zadaniem jest prowadzenie jej przez kolejne etapy rodzenia.

Archiwum

Metamizol jest jednym z najpowszechniej używanych środków przeciwbólowych. W Polsce znany jest od wielu lat jako preparat o nazwie Pyralgina i stosowany szeroko w leczeniu bólu, także pooperacyjnego. Substancja metamizol stanowi prawie biały, krystaliczny proszek, łatwo rozpuszczalny w wodzie i alkoholu metylowym, trudno rozpuszczalny w spirytusie i nierozpuszczalny w eterach.